пʼятниця, 9 листопада 2018 р.

Про "Диктант національної єдности"




Сьогодні Українське радіо провело черговий "Диктант національної єдности".

Задум цікавий і необхідний - тут нема сумнівів. 

І назва нинішнього диктанту ("Крила України") спочатку окрилила.

І все було би чудово, якби не зміст надиктованого. Бо багато людей ніби й не звернули особливої уваги на той зміст, однак він безумовно у підсвідомости плебсу відклався.

А сенсом - чи по-модньому "месиджем" - диктанту було фактично те, що ніби всі досягнення наукові, культурні тощо у нас зробили або іммігранти, або їхні нащадки!

Густо засмерділо Совком, який висловами на кшталт "у нас болєє ста нацианальнастєй живьот, какой нацианалізм?!" намагався зупинити відродження всього українського. 

Зараз таке практично лише в динерів-линерів на державному рівні культивується. Але ось і рідне Українське радіо активно підключилося. 

Я не впевнений, що це рука Москви чи Донецька, але без якоїсь "руки", гадаю, не обійшлося. І "рука" ця принесла, схоже, щедрий грант. Бо цій "руці" (як і московській до речі - тут у них повний консенсус!) дуже не до шмиги наше національне відродження. Цій "руці" теж дуже свербить перетворити нас у атомізоване стадо без роду-племені, яким дуже зручно керувати зовні... 

Їй, очевидно, дуже потрібно, щоб перемішати на цій Землі всих і вся - влаштувати такий собі всесвітній Вавилон...

І щоденні передачі на тому ж радіо про гендер (як вступ до фемінізму, хто не в курсі) - то теж із тої опери арія. І тими самими грантами, схоже, оплачена...

Ні, безумовно, що в Україні (як і в кожній нації!) вклад у її розвиток робили також і люди іншоетнічного походження. Це заперечувати безглуздо. Натомість ще більше українців зробили значний внесок у розвиток інших націй. Так є у всьому світі. 

Чи якби у нас була якась дискримінація за походження - так ні, немає цього...

Тоді навіщо на цьому наголошувати і втирати це у підсвідомість, - я інших мотивів, ніж вищевикладені, не бачу...

3 коментарі:

  1. Я теж про це подумала, ще коли писала диктант... А може, той, хто складав текст, патріот НЕ України..?

    ВідповістиВидалити
  2. Згадати про фільм "Тіні забутих предків" і ні слова про Івана Миколайчука та Юрія Іллєнка. Звісно, ніхто не відкидає вклад Параджанова, але без цих людей навряд чи фільм став таким знаменитим.

    ВідповістиВидалити