понеділок, 8 лютого 2021 р.

Як іспанці підкорили ацтеків та інків





«Через кілька років Іспанія, що фінансувала чотири експедиції Колумба, без особливих зусиль підпорядкувала своїй владі цивілізовані країни Америки. … Невеликий загін Ернана Кортеса, що захопив у 1519 році імперію ацтеків, мав всього 13 гармат. Це правда, наявність у іспанців вогнепальної зброї, сталевих лат і коней забезпечило їм перевагу над ацтеками. Одна з найрозвиненіших цивілізацій Америки перебувала в царині озброєння на рівні Єгипту часів Стародавнього царства, коли не був винайдений порох, не вміли робити вироби зі сталі і навіть не з'явилися кінні армії гіксосів.

І в той же час вирішальну роль у перемозі Кортеса зіграв забобонний страх перед прибульцями з-за океану, який паралізував ацтеків. Подібний вплив мали забобони на інків, яких через 12 років підкорив неписьменний авантюрист Франсіско Пісарро з загоном у 200 чоловік. Багатства, захоплені іспанцями в імперіях ацтеків та інків, перевершували найсміливіші фантазії про скарби Індії й Китаю. Вражаючі перемоги невеликих іспанських загонів, які потім їм ніколи не вдавалося повторити в своєму просуванні Америкою, показали, що цивілізовані народи виявилися набагато більш уразливішими, ніж мисливські племена. На відміну від останніх, ацтеки й інки були заручниками добре організованої суспільної системи. Вони сліпо повірили забобонам, що поширювалися жерцями, і підкорилися своїм переляканим володарям. Нецивілізовані ж племена індіянців завдавали прибульцям довгий і впертий опір».


З книги Ю. Ємельянова, «Народження і загибель цивілізацій»

Більшість із нас вірять, що цивілізованість – це завжди добре, а ось варварство – це погано. Проте означені два епізоди з часів завоювання Америки сіють великі сумніви у правильности такого твердження :)

Я про те, що багато хто переконаний, ніби майбутня війна – це війна високотехнологічна, війна дронів і високоточної зброї, а традиційна піхота ніби й не потрібна. Я би теж був дуже обережним з такими висновками. 

І ще один вислід із цього: наскільки важливе для війська, яке має перевагу у живій силі навіть у сотні-тисячі разів, психологічне налаштування. А з цим у нашому війську ой які великі проблеми…

Немає коментарів:

Дописати коментар